E-mail

siteproject@siteproject.hr

Ured Zagreb:

Drage Gervaisa 20

Nazovite nas:

091/ 2555 004

Ventilirane fasade

Što su ventilirane fasade?

Fasadno platno ili ovojnica zgrade, danas je podjednako važna ne samo zbog estetike, već i zbog svog značajnog utjecaja na uštedu energije, odnosno fiziku zgrade.

Ventilirane fasade su bile poznate od davnina starim graditeljima drvenih kuća na dalekom sjeveru, a zadnjih 50–tak godina sve više zauzimaju mjesto u rješenjima fasada obiteljskih, poslovnih, sportskih, rekreacijskih… gotovo svih vrsta objekata.

U samom nazivu ovog fasadnog sustava, krije se njegova bit: ventilirani prostor između završne obloge i zida koji dijeli vanjski od unutarnjeg prostora. Bilo da se radi o nosivom ili zidu ispune, prema današnjim zahtjevima za očuvanjem energije, zidovi se izvode na način da imaju dobre toplinske karakteristike. Bez obzira da li se radi o materijalima koji sami po sebi imaju dobra toplinsko-izolativna svojstva, ili se radi o višeslojnoj zidnoj konstrukciji koja se sastoji od nosivog zida i toplinske izolacije, ventilirani prostor se nalazi neposredno iza završne obloge i ispred toplinski izoliranog zida.

Princip uzgona zraka koji poznajemo iz načina funkcioniranja dimnjaka, donosi višestruku korist u ventiliranim fasadama i ima različitu ulogu obzirom na godišnja doba, odnosno hladne ili tople periode.

Premda su podjednako bitni sakriveni i vidljivi dijelovi ventilirane fasade, ono što čini da zamijetimo jednu građevinu, jest njezina završna obloga i način na koji je pričvršćena.

Zimi kada nam je važno da zidovi odvode paru iz grijanog prostora kroz konstrukciju, ventilirani prostor pospješuje difuziju vodene pare.

Ljeti je značajnije zastupljen proces u kojem vanjska, završna obloga fasade dijelom reflektira sunčevu toplinu, a dijelom ju emitira u ventilirani prostor, koji pospješuje smanjenje emitirane temperature, a time i bitno smanjuje prijenos topline na unutarnji prostor. Na taj se način smanjuje potreba za klimatizacijom u ljetnom periodu.

Ventilirane fasade su montažni sustavi, koji se u osnovi sastoje od potkonstrukcije koja nosi završnu oblogu. Unutar potkonstrukcije ili prije nje, se u najčešćim slučajevima, na nosivi zid, s njegove vanjske strane ugrađuje toplinska izolacija. U naravi je to najčešće mineralna vuna zaštićena difuznom membranom. Ova se membrana može biti od staklenog voala kaširanog na mineralnu vunu, ili se postavlja kao zaseban sloj, koji je paropropustan, ali nepropustan za vodu i vjetar. Ovaj sloj zovemo još i kišna brana.

U ljetnom razdoblju vanjska obloga preuzima funkciju zaštite unutarnjih prostorija od sunca. Toplinska opterećenja osim izolacijom dodatno su smanjena zahvaljujući zračnom sloju.

U zimskom razdoblju prednost sustava ventiliranih fasada su toplinske i higrometrijske karakteristike te zaštita od atmosferskih utjecaja. Višeslojnost sustava olakšava propuštanje pare, a postojanje kontinuiranog izolacijskog sloja smanjuje gubitak topline prema van i pojavu toplinskih mostova.
Detalj ventilirane fasade

Završna obloga može biti s otvorenim ili zatvorenim reškama. U svakom slučaju, mora imati otvor za ulaz zraka pri dnu, i za izlaz zraka pri vrhu fasade. Kada imamo otvorene reške, koje su u pravilu od 5-10 mm širine, postavlja se pitanje prodora vode unutar fasadnog sustava. Voda naravno može prodrijeti kroz usku rešku, ali je to količina koja se pojavi kao kapljica na unutarnjoj strani obloge i koju strujanje zraka u ventiliranom prostoru brzo isuši.

Ventilirane fasade su montažni sustavi, koji se u osnovi sastoje od potkonstrukcije koja nosi završnu oblogu.

Trespa (HPL) daje toplinu drveta koji čini preko 70% njezinog sastava. Unatoč tome, ponuda boje Trespe ne ograničava se samo na drvene dekore, već nudi velik broj ostalih boja i tekstura. Četiri proizvodne dimenzije i četiri debljine mogu premostiti i najzahtjevnije raspone. A ploče dolaze i dvoje klase zapaljivosti D i B.

Vlaknocementne ploče Eternit, proizvođača Swisspearl uz tonove i teksture prirodnog betona nude i živahne boje, a same ploče imaju prednost zbog svoje negorivosti.

Aluminijski kompozit Albond nudi lagane i tanke ploče, koje se mogu savijati u kasete ili montirati kao ravne ploče. Može ih se savijati u zaobljene oblike ili izrezivati u čipkaste forme, a ovisno o jezgri kojom su ispunjene, ploče mogu doći u tri klase zapaljivosti: E, B1 ili A2.

Ono što je zajedničko svim materijalima jest da kvalitetom jamče dugotrajnost izgleda i funkcije fasade, čime doprinose uštedi investitora da ne mora razmišljati o obnavljanju fasade svakih par godina.

Sve vanjske fasadne obloge nude kvalitetna rješenja i u interijeru. Uz Trespu, Eternit i Albond tu je i tvrtka Busnelli, koja za unutrašnje uređenje nudi ploče s prirodnim furnirom, toplih i vrlo dekorativnih tonova.

Podijeli

Pretplata na Newsletter

Pretplatite se kako biste primali više informacija o najnovijim proizvodima, uslugama i novostima iz naše ponude!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
Više detalja
Suspendisse convallis magna
Više detalja
Nullam euismod nisi vel cursus rhoncus
Više detalja

Nedavni Projekti

Pročitajte što naši klijenti kažu o nama

Pratite nas na društvenim mrežama